skuldsanering-för-företagare

Skuldsanering: En komplett guide från Kreditbanken

Skuldsanering är en lösning för personer som har svårt att betala sina skulder. Genom skuldsanering kan man få en nystart på sin ekonomi och bli av med överväldigande skulder. I denna artikel från Kreditbanken går vi igenom skuldsaneringsprocessen i Sverige och hur du kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

Skuldsanering kan vara en lösning för personer som har svårt att betala sina skulder. Genom att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden och följa processen kan du bli av med dina skulder och få en nystart på din ekonomi. Det är viktigt att förstå skuldsaneringsprocessen, kraven för att få skuldsanering, och hur det påverkar din kreditvärdighet och framtida ekonomiska möjligheter. Kreditbanken hoppas att denna artikel har gett dig en klarare bild av skuldsanering och hur det kan hjälpa dig att förbättra din ekonomiska situation.

Ansökan om skuldsanering

För att ansöka om skuldsanering i Sverige vänder du dig till Kronofogden. Du kan antingen använda deras digitala tjänst eller fylla i en blankett som skickas in.

Krav för skuldsanering

Kronofogden utreder om du uppfyller kraven för att få skuldsanering. Kraven kan inkludera faktorer som din ålder, dina inkomster, dina skulder och din betalningsförmåga.

Beslut om att inleda skuldsanering

Om du uppfyller kraven fattar Kronofogden ett beslut om att inleda skuldsanering. I beslutet anges även hur mycket du ska betala varje månad. Du börjar betala detta belopp så snart som möjligt för att komma igång med skuldsaneringen.

Betalningsanmärkning

Ett beslut om att inleda skuldsanering innebär att du får en betalningsanmärkning. Detta kan påverka din kreditvärdighet och dina framtida möjligheter att teckna lån och krediter.

Förslag om skuldsanering

Efter drygt sex veckor får du ett förslag om skuldsanering från Kronofogden. Förslaget skickas sedan till dina borgenärer, det vill säga de personer eller företag du är skyldig pengar. Borgenärerna har möjlighet att svara på förslaget.

Slutligt beslut om skuldsanering

När borgenärernas svar har inkommit får du ett slutligt beslut från Kronofogden om hur din skuldsanering ska gå till.

Betalningsplan

Du betalar av dina skulder enligt en betalningsplan som fastställs av Kronofogden. Om du lever på existensminimum kan du få ett beslut utan betalningsplan, vilket innebär att du inte behöver betala av något på dina skulder. Ett undantag är om du får skuldsanering för företagare, då måste du alltid betala något.

Avslut av skuldsanering

När skuldsaneringsprocessen är klar har du inte längre kvar de skulderna som ingick i din skuldsanering. Detta innebär att du får en nystart på din ekonomi och kan fokusera på att bygga en stabil ekonomisk framtid.

Källor:

Kronofogden. Skuldsanering. Hämtad från https://www.kronofogden.se/skuld.html
Konsumentverket. Skuldsanering. Hämtad från https://www.konsumentverket.se/privatpersoner/skuld-och-betalningssvarigheter/skuldproblemen-pa-konsumentverket/skuldsanering/